Zevenblad

Uit Wildpluk wiki

Zevenblad (Aegopodium podagraria) is een vaste plant uit de schermbloemenfamilie (Umbelliferae of Apiaceae). De plant groeit op beschaduwde plaatsen in heggen, tuinen, wegbermen en akkerranden op vochtige of bemeste grond. Vaak wordt de plant ook hanenpoot genoemd.

De stengels zijn hol en gegroefd. Zevenblad wordt 60-90 cm hoog. De plant heeft kruipende, ondergrondse uitlopers (rizomen). De plant wordt beschouwd als een onkruid, omdat de wortelstok makkelijk afbreekt en het zodoende moeilijk te verwijderen is. Een beukenhaag kan een natuurlijke barrière vormen.

De bladeren zijn onder aan de stengel zeventallig (vandaar de naam) en hebben drie blaadjes bovenaan en twee maal twee blaadjes onderaan het blad. Ze hebben een bladsteel met een buikige schede. Hoger aan de stengel zijn de bladeren vaak vijftallig.

Zevenblad bloeit met een samengesteld scherm met twaalf tot twintig stralen zonder omwindsels. De bloeitijd is van mei tot augustus. De bloempjes zijn meestal wit, maar soms enigszins roze en hebben een doorsnede van 1 mm. Er zijn vijf kroonblaadjes met naar binnen gekrulde punten.

Zevenblad draagt een eivormig, geribd vruchtje van 4 mm lang, waarvan de blijvende stijlen teruggeslagen zijn en de ribben maar weinig uitsteken. De vrucht is een tweedelige splitvrucht, waarvan de ronde deelvruchtjes maar één zaadje bevatten.

Zevenblad bevat vitamine C, caroteen en kalium, calcium, magnesium, kiezelzuur. Zevenblad is eetbaar, de bladeren kunnen bereid worden als spinazie. Gedroogd smaakt het naar peterselie.

In de volksgeneeskunde gebruikte men zevenblad bij de behandeling van jicht en reuma. De naam (podagra) verwijst daar ook naar. Omslagen van gekneusde bladeren van zevenblad werken pijnstillend op pijnlijke gewrichten.

Leuke weetjes

De Franse naam Goutteux betekent jichtig; jicht is podagra. Net als het Engelse Goutweed wat jichtkruid betekent. Een andere Engelse benaming is Ground Elder, dat je kunt interpreteren als 'de oudste van de bodem' ofwel de heerser. Dat begrip komt in het Duitse woord ook tot uitdrukking: Giersch betekent hebzuchtig. Staat er een plant zevenblad dan neemt hij met zijn kruipende wortels al gauw een heel stuk grond in beslag.

Recept

Zevenbladpesto

  • 2 handen zevenblad blaadjes
  • 2-3 tenen knoflook
  • handje pijnboompitten of cashewnoten
  • olijfolie
  • beetje zout
  • stukje geraspte grano padano of andere lekkere kaas

Maal het fijn in de blender of met een staafmixer. Lekker bij pasta of op een stokbroodje.


  • Jong blad > te gebruiken in salade, als groente en in de soep.

Verzamelen: maart-november