Zeeaster

Uit Wildpluk wiki

Zeeaster

Deze aan aster verwante soort heet officieel zulte. De huidige wetenschappelijke naam is Tripolium pannonicum, ook bekend als Aster tripolium of Tripolium vulgare. De bloemen lijken veel op andere astersoorten. Ze zijn wel veel bleker van kleur: van lila en lichtblauw tot wit. En er zijn ook populaties waarvan de bloemen geen straalbloemen hebben ontwikkeld (Tripolium pannonicum var. dicoideus). Deze planten hebben daardoor een andere uitstraling omdat ze alleen gele buisbloemen tonen. De bloemen bloeien van juni tot de herfst zodat langs de kust zeeën van lila velden ontstaan.

Voorkomen

Deze soort van de composietenfamilie houdt van open en zeer voedselrijke plaatsen. Het mag er zilt, brak of zelfs een beetje zoet zijn. Hij is te vinden aan de kust op schorren en kwelders, eveneens in rietlanden of tijdelijk op opgespoten grond. Toen het water van de grote rivieren nog veel zout bevatte, kwam zeeaster veel voor op de uiterwaarden. Inmiddels zijn de rivieren veel schoner zodat zeeaster daar nog sporadisch te vinden is. De variant zonder lintbloemen staat alleen buitendijks aan de kust.

Zeeaster kan zich op twee manieren vermeerderen. Voor de kieming uit zaad is zoet regenwater nodig. De planten die buitendijks staan, lopen vooral uit op de winterknoppen die aan de wortelstokken zitten.

Zeeaster zonder lintbloemen in het Verdronken land van Saeftinghe

Gebruik

De bladeren zijn eetbaar en worden in winkels onder de naam lamsoren verkocht. Makkelijk te verwarren met Limonium vulgare die als niet eetbaar wordt beschouwd en ook lamsoor wordt genoemd. Zie Lamsoor

Leuke weetjes

Zeeaster komt ook langs de grote rivieren voor. Het water was zo verzilt door het afvalwater van fabrieken stroomopwaarts dat zoutplanten zich konden handhaven. Tegenwoordig zijn de rivieren veel schoner en loopt het aantal terug. De oevers van de voormalige Zuiderzee worden langzamerhand steeds minder zout. Op veel plaatsen rondom het IJsselmeer is de zeeaster dan ook niet meer te vinden.

Planten die aan vervuilde zeearmen staan zoals aan de Westerschelde kunnen teveel zware metalen bevatten.

Zeeaster wordt op kleine schaal geteeld. Zie ook: https://www.stichtingoase.nl/doc/pdf/2015_zomer_zulte-of-zeeaster---koningin-van-de-kustflora.pdf

De bladeren met de vorm van lamsoren

Recepten

Gebakken zeeaster

  • 1 sjalotje
  • 500-600 gram Zeeaster
  • 20 gram boter
  • witte peper en zout

Bereidingswijze

Pel en snipper de sjalot. Doe de zeeaster in een zeef en spoel ze onder koud water om zo min mogelijk van de lekkere zilte smaak te verliezen. Verhit de boter in een wok of ruime pan en fruit het sjalotje ongeveer 3 minuten glazig. Voeg de zeeaster toe en bak al omscheppend nog 2 a 3 minuten. Breng op smaak met peper en misschien nog een weinig zout.

Serveertip Lekker bij mosselen en alle visgerechten. Maar ook bij andere gerechten combineert het zich wonderwel lekker.

Bron: smulweb.nl


Recept van Robin Harford van www.eatweeds.co.uk