Roomse kervel

Uit Wildpluk wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Roomse kervel
Myrrhis odorata is een sterk geurende plant, zoals de wetenschappelijk naam ook aangeeft. Het is een meerjarige plant uit de schermbloemenfamilie. De witte bloemen zitten in grote schermen en bloeien van mei tot juli. De buitenste bloemen van de dichte schermen zijn stralend. De plant kan hoog worden, tot ruim anderhalve meter met grote twee tot drietallig geveerde bladeren die op varenbladeren lijken. De stengel is hol en gegroefd. Opvallend zijn de zaden: deze zijn 2,5 cm lang en smal, sterk geribd en vooral ook veel groter dan van planten die op roomse kervel lijken. Ze hebben net als de wortel een anijssmaak.

Voorkomen

Roomse kervel is van oorsprong een plant uit de berggebieden van het midden en Zuid-Europa. Momenteel komt hij verspreid in ons land voor, voornamelijk in de halfschaduw, aan bosranden, op beekoevers, in bermen en vochtige weiden. Planten zijn in Nederland niet vaak
Hondspeterselie
verwilderd te vinden.

Gebruik

Vroeger werden houten vloeren met het fijngemaakte zaad opgewreven zodat de heerlijke geur zich kon verspreiden. Honden- en slangenbeten werden met een aftreksel uit de wortels behandeld. Wortels worden gebruikt in salades of om er kruidenbrandewijn van te maken. Vers blad kan als smaakmaker toegevoegd worden aan jam van zure vruchten als appels, kruisbessen en berberis. In het voorjaar worden soepen ermee gekruid. Het geeft smaak aan kruudmoes ook wel kruutmoes, een stoofgerecht van karnemelk, gort, stukjes vlees, rozijnen en veel verse kruiden.

Leuke weetjes

Let op: Roomse kervel lijkt op enkele andere soorten schermbloemen, sommige daarvan zijn extreem giftig. Zoals de hondspeterselie (Aethusa cynapium) en de gevlekte scheerling (Conium maculatum) die een gevlekte stengel heeft. Dolle kervel (Chaerophyllum temulentum) is enigszins giftig en het eetbare en lekkere fluitenkruid dat allergische huidreacties kan geven. Deze laatste is echter minder robuust met veel kleinere zaden.

Gevlekte scheerling
In het Engels heet de plant Sweet cicely.

Recept

Kruudmoes

  • 400 g gort
  • 2 liter karnemelk
  • 500 g overgebleven gekookt vlees of worst
  • 250 g rozijnen
  • enkele takjes (naar smaak meer) fijngesneden roomse kervel, peterselie, venkel, selderie, dille en/of zuring

Laat de gort een nacht weken. Daarna laten uitlekken en 2 uur in de karnemelk koken. Je kunt ook snelkokende gort gebruiken. Dat kost veel minder tijd. De gesneden stukjes vlees of worst toevoegen, evenals de rozijnen en dan nog een uur heel zachtjes onder het kookpunt laten garen. Op het laatst de klein gesneden kruiden en wat zout toevoegen. Serveren met stroop.

zaden Roomse kervel

Oogsten: Wortel hele jaar. Blad en bloemen april, mei, juni, juli.