Muurpeper

Uit Wildpluk wiki

Muurpeper

Muurpeper (Sedum acre) is een vaste plant uit de vetplantenfamilie (Crassulaceae). Als bodembedekker kan het grote geel bloeiende plakkaten vormen op plaatsen waar de omstandigheden voor veel andere planten te droog en te zonnig zijn.

muurpeper op een bushokje

Kenmerken en voorkomen

Tijdens de bloei in mei, juni of juli valt van ver het geel van de talloze bloemen op. De bloemen hebben vijf knalgele kroonbladen en tien meeldraden. Het vlezige blad is in doorsnede niet helemaal rolrond en veelal rood aangelopen. Ze bevatten veel vocht en hebben zich met hun dikke huid en een waslaagje aangepast aan de droge zonnige standplaatsen. Overdag zijn de huidmondjes gesloten om zo weinig mogelijk vocht te verliezen. Deze bodembedekker kan rijk vertakte uitlopers vormen. Muurpeper is te vinden op muren, taluds van rivieren en spoordijken, op bouwterreinen, in de duinen en omdat een beetje zout geen probleem is staan ze in lange stroken langs de snelwegen. Ook in de stad is muurpeper veel te zien, omdat steeds meer verwilderde tuinplanten zich hebben verspreid. Het wordt veel op groene daken aangeplant, zoals op de bushokjes in Utrecht.

Gebruikstoepassingen

Muurpeper wordt aan gerechten toegevoegd vanwege het pittige karakter. De naam geeft dit ook aan, acre betekent scherp. Daarom zal je er nooit zoveel tegelijk van eten. Misschien is dit wel zo verstandig omdat het consumeren van grotere hoeveelheden niet wordt aangeraden. Dit geldt vooral voor het eten van rauwe bladeren.

Een aantal andere eetbare vetplanten

Deze hebben niet de scherpe smaak van muurpeper.

Wit vetkruid (S.album) heeft witte bloemen met een rode streep midden op de kroonbladen. De stengels zijn bovenaan vertakt, het blad is rood.

Tripmadam (S.reflexum) is hoger dan de andere soorten. De bloemen zijn 6-tallig en het blad slanker dan dat van muurpeper. Het is een rivierbegeleider en een stadsplant in opkomst. Komt niet zoveel voor.

Hemelsleutel (S.telephium, tegenwoordig Hylotelephium telephium genoemd) heeft een bolvormige bloeiwijze van roze bloemen. Het blad is groot en aan de rand gekarteld. Staat in niet erg voedselrijke bermen, aan slootkanten en op dijken. Rene Redzepi gebruikt het in een gerecht met tarbot, selderieknol, waterkers en daslook.

Muurnavel (Umbilicus rupestris) is sinds kort ingeburgerd en nog weinig in Nederland te vinden. Het ronde vlezige blad heeft de stengel in het midden. De bloemen vormen een lange lichtgroene aar. Staat op basalt en stenen muren.

Leuke weetjes

Muurpeper doet het in de duinen goed. Vanwege de pittige smaak wordt het weinig door de konijnen aangevreten.

De bloemen zorgen voor nectar en stuifmeel voor bijen, het dus een belangrijke drachtplant.

Recepten

Gedroogd en gemalen kan muurpeper een peperachtige smaak aan gerechten geven. Het beste kan het op een warme dag in de zon gedroogd worden of in de oven bij 50°.


  • Rauwe blad te gebruiken in salades, gekookt kan het als groente worden gegeten en als smaakmaker. Rauw bij grotere hoeveelheden giftig.

Verzamelen: april-augustus