Munt

Uit Wildpluk wiki

Watermunt

Watermunt

Watermunt (Mentha aquatica) is een overblijvende plant. De 30 tot 90 cm lange stengels staan rechtop, zijn vierkantig en dragen gesteelde, eivormige tot gezaagde, langwerpige tot gekartelde bladeren.

De kleine buisvormige, roodachtig lila bloemen groeien in de bovenste bladoksels en in een dichte aar aan het eind van de stengel. Elke bloempje heeft gelobde kroonbladeren en vier meeldraden. De bloeitijd is van juni tot eind oktober. De plant heeft zowel bovengrondse als ondergrondse uitlopers.

De plant groeit op drassige plekken en in moerassen, langs rivieren en op andere natte plekken.

Akkermunt

Akkermunt (Mentha arvensis) is een overblijvende plant en wordt 15 tot 45 cm hoog. De zwak geurende plant wordt en heeft een vierkante, holle stengel. De gesteelde, behaarde bladeren zijn eivormig tot elliptisch, 2 tot 6 cm lang en 1 tot 2 cm breed en hebben een getande bladrand.

Akkermunt heeft paarse bloemen. De 2 tot 3 mm lange kelk is van binnen spaarzaam behaard. De bloeitijd is van juli tot de herfst. Het is een plant van vochtige tot natte, voedselrijke grond is te vinden op bouwland, aan waterkanten, in moerassige graslanden, langs vennen en in loofbossen. De plant vormt zowel ondergrondse als bovengrondse uitlopers.

Toepassingen

De bladeren hebben een sterke muntsmaak en zijn licht bitter. Ze worden gebruikt als kruid voor salades of gekookte voedsel. Een thee wordt gemaakt van verse of gedroogde bladeren. De bloesem van munt kun je op de zelfde manier toepassen.


Zoek of meld munt bij jou in de buurt op wildplukwijzer.nl!