Madeliefje

Uit Wildpluk wiki

Het Madeliefje (Bellis perennis) is een kleine vaste plant uit de composietenfamilie (Asteraceae) die tot 15 cm hoog wordt. De naam Bellis perennis betekent eeuwige schoonheid of 'alle jaren mooi'. Bellis is afgeleid uit het Latijn en betekent mooi, perennis betekent "door het jaar heen". Je zou kunnen zeggen: "mooie overblijvende". De Nederlandse naam Madeliefje is mogelijk afkomstig van maagde-lieve, omdat het bloempje vroeger in verband werd gebracht met de heilige maagd Maria. Een andere volksnaam, Meizoentje, is ontstaan uit Oudnederlands 'mede', meid of maagd, en 'suete', zoet of lief: ook wel omdat Madeliefjes in groten getale aanwezig zijn in de maand mei.

De bladeren staan allemaal in een wortelrozet en zijn spatelvormig. De rand van het blad is gekarteld. Zolang het niet vriest, is het madeliefje het hele jaar in bloei aan te treffen. Aan het einde van de bloemstengel staat één bloemhoofdje. Dit wordt tot 2,5 cm groot en bestaat uit een hart van gele buisbloemen, met een krans van witte straalbloemen.

Toepassingen

Blad

Het blad kun je rauw eten in salade, smoothie of pesto. Verwarmen of koken kan ook, bijvoorbeeld in een roerbak of stamppot, maar dan verlies je een deel van de voedingswaarde.

Blad kun je verzamelen van maart tot december, jong lenteblad is het meest smaakvol

Bloem

Met de bloemen kun je een salade versieren, of een taartje mooi maken. Of je versiert de soep! Door de warmte van de soep openen de bloempjes zich heel mooi. Een verrassend gezicht.

Bloemen kun je verzamelen van april tot in december

Bloemknoppen

De bloemknoppen kun je inleggen als kappertjes. Pluk de gesloten bloemknoppen en doe die in een glazen potje. Stop er nog wat peperkorrels, mosterdzaad en een laurierblaadje bij, een schepje suiker misschien. Vul de pot tot aan de rand met kokend hete azijn. Draai het metalen schroefdeksel erop en laat je pot omgekeerd afkoelen. Op die manier zuigt het schroefdeksel zich luchtdicht vast en kan je de potjes lang bewaren. Je kan deze madeliefknopjes gebruiken zoals je dat met kappertjes doet.

Ook bloemknoppen vind je van april tot in december

Aardigheden

Volgens de kruidengeneeskunde is Madelief goed voor het bloed en de bloedsomloop bij ontstekingen, maar ook bij een hartinfarct. Het is zacht voor de huid en geneest ontstoken wondjes (ze noemen het wel de 'Arnica van de Lage Landen'). Het versterkt de algehele weerstand en is leverstimulerend bij de spijsvertering. Madelief herstelt bovendien de darmflora na bijvoorbeeld een antibiotica kuur, want het bevat probiotica. Zoveel geneeskracht had je waarschijnlijk niet gezocht achter zo’n onopvallend klein bloempje.

Madeliefbloempjes bewegen met de zon mee. Bij kou en regen blijft de bloem gesloten en hangt het kopje. Bij zon en warmte opent de bloem en volgt het de zon. Tip: vuurwerk op je soep! Leg madeliefjes even in de koelkast, dan sluiten ze gegarandeerd. Leg ze dan op je soep. Door de warmte van de soep openen de bloempjes zich alsof de zon schijnt, een verrassend gezicht en een gegarandeerd succes aan tafel.