Kleine veldkers

Uit Wildpluk wiki
Kleine veldkers in bloei

De Kleine veldkers (Cardamine hirsuta) is een 7 tot 30 cm hoge, eenjarige plant en behoort tot de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae) die bekend staat om de vele eetbare soorten. De planten zijn meestal groen, maar kunnen ook paars gekleurd zijn. De stengel groeit vrij recht omhoog. De plant is grotendeels kaal. De plant heeft een wortelrozet van geveerde bladeren, evenals 2-4 stengelbladeren. De 2-3 mm kleine kroonblaadjes zijn wit op een groene stengel, en elliptisch gevormd.

De tweeslachtige bloemen kennen zelfbestuiving. De bloeitijd loopt meestal van maart tot juni, soms is er een nabloei in de herfst. De plantjes blijven gedurende de winter groen en bloeien al weer vroeg in het voorjaar. De bladeren ontkiemen vaak al in de herfst, waardoor ze ook in de winter te gebruiken zijn.

Toepassingen

De bladeren en bloemen van de kleine veldkers en de andere veldkers-soorten smaken pittig, als tuinkers. Gebruik ze (als smaakversterker, met mate) door salades, voor garneringen, op brood of door de kruidenboter.

Foto Wies Teepe

Leuke weetjes

Andere soorten veldkers lijken op de kleine veldkers. Sommige zijn pas een paar jaar geleden in ons land terechtgekomen, meegekomen met gekweekte potplanten. Waarschijnlijk hebben ze dezelfde pittige smaak:

  • Aziatische veldkers (C. occulta) is pas in 2009 voor het eerst in Nederland ontdekt. Toch komt deze plant verspreid overal voor, vooral steden. Opvallend is dat het een winterbloeier is, in september verschijnen de eerste bloemen. Tot april kan dat doorgaan, dan gaat de plant in zomerrust. De vruchten zijn veel korter dan van de kleine veldkers. Hij heeft geen bladrozet.
  • Bittere veldkers (C. flexuosa) houdt meer van natte en beschaduwde plaatsen. Heeft meer blad aan de stengel, waarvan de rand grof gekarteld is. De vruchtstelen staan schuin. De vruchten komen niet boven de bloemen uit. Hij bloeit van april tot augustus.
  • Een nieuwkomer is de Nieuw-Zeelandse veldkers (C. corymbosa). Een kleine soort die als pionier van zon en droogte houdt. De stengel heeft meestal geen blad. De bloemen zijn er van maart tot mei.
  • Een naast familielid van de veldkers is de Pinksterbloem (C. pratensis), een algemene soort. Steeds vroeger begint de bloei, meestal is hij met Pinksteren al uitgebloeid. De lila bloemen geven een vrolijk accent aan de voorjaarsweiden.

Verzamelen: oktober-april