Asperge

Uit Wildpluk wiki
Bosvogelmelk of Pruissische asperge, die in Nederland zeer zeldzaam is

Over de wilde asperge bestaat nogal wat verwarring; in bijvoorbeeld het Frans en het Engels wordt er vaak bosvogelmelk (Ornithogalum pyrenaicum) bedoeld met 'wilde asperge', wat eigenlijk een hyacintachtige is. De bosvogelmelk (ook wel Pruisische asperge genoemd in het Nederlands) is in Nederland zeer zeldzaam en ziet er beduidend anders uit dan de asperges die wij kennen, meer als een soort korenaar. Veel meer voorkomend is de echte asperge (Asparagus officinalis), waarvan de mannelijke plant er precies uitziet als de groene asperges die je bij de groenteboer vindt. Dit artikel gaat over de laatstgenoemde soort.

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: Bestand met afmetingen groter dan 12,5 MP
Mannelijke plant van de wilde asperge

Kenmerken en voorkomen

De wilde asperge in Nederland is eigenlijk een verwilderde plant. De besjes van de gecultiveerde aspergeplant werden door vogels opgegeten en via hun uitwerpselen verspreidden zij de zaden. De asperge groeit het best op zanderige grond en is licht zoutminnend, waardoor hij voornamelijk in het duingebied langs de Nederlandse kust en op de Waddeneilanden te vinden is. Ook komt hij op enkele plaatsen in Zuid-Limburg voor.[1]

De asperge heeft vrouwelijke en mannelijke planten. Beiden zijn even smakelijk en eetbaar, maar de mannelijke plant vormt veel dikkere stengels, waardoor de vrouwelijke plant voor de commerciële teelt eigenlijk niet wordt gebruikt. De scheuten van de wilde mannelijke plant zijn daardoor met hun zilvergroene stelen en paarsgroene bloemhoofden duidelijk herkenbaar als groene asperges, zij het vaak iets dunner. De vrouwelijke plant is nog dunner en veel meer vertakt, maar heeft dezelfde glimmende zilvergroene stelen.

De vrouwelijk plant vormt na de bloei rode besjes van 6-10 mm groot, maar deze zijn giftig.[2]

Oogsten en gebruik

Oogst de asperge zo vroeg mogelijk in het seizoen, eind april/begin mei, wanneer de scheuten nog jong en mals zijn. Zeker de vrouwelijke scheuten worden snel taai/houterig en zijn dan alleen nog maar geschikt om eventueel soep van te trekken. Breek de scheuten van de plant af, dit is meteen een goede manier om te testen of ze nog niet te houterig zijn geworden. Buigen ze eerder dan dat ze breken of moet je moeite doen om ze te breken, dan ben je waarschijnlijk te laat.

De asperge is een overblijvende plant, en kan dus ieder jaar op dezelfde plekken geoogst worden. Ook kun je vaak in een seizoen meerdere scheuten van dezelfde plant oogsten.


Verzamelen: april-mei