Zeewier

Uit Wildpluk wiki
Versie door Roel (overleg | bijdragen) op 27 mei 2012 om 13:13
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Zeesla

Zeewier is een losse aanduiding van groepen algen die in zee leven. Doorgaans wordt daarbij gedoeld op meercellige, relatief grote (macroscopische) wieren die aan rotsen gehecht zijn. Zeewieren vinden we onder de groenalgen (Chlorophyta), de roodalgen (Rhodoplantae) en de bruinalgen (Phaeophyta).


Zeewier het eten van de toekomst

Zeewier is de oudst eetbare "plant" op aarde. Groeit met name op rotskusten. Omdat het geen wortelstelsel heeft "klampt" het zich vast aan stenen, schelpen, touwen etc. Vandaaruit halen ze voedsel uit het water om te groeien. Zeewier is een bijzonder organisme, het is geen plant maar ook geen dier. Zeewieren groeien op verschillende dieptes, afhankelijk van de soort. Er zijn:

 • Roodwieren: Dulse, Gracilaria
 • Groenwieren: Zeesla, Wakame
 • Bruinwieren: Kombu, Zeespagetti
 • Blauw of Purperwieren: Nori

Wat is er nu zo bijzonder aan zeewier?

Er zit een schakering aan voedingstoffen in die essentieel voor ons zijn. Het zit van NATURE bomvol eiwitten, vitaminen, mineralen, sporenelementen en antioxidanten. Het is het meest duurzame gewas. Eenvoudigweg omdat het kweken van zeewier bijna geen schade aan het milieu toebrengt. Er is geen kunstmest nodig en er hoeven geen gebieden in zee ontgonnen

Dulse

te worden. Het groeit snel en weelderig. Veel landen kunnen hun eigen zeewier boerderij opzetten en beheren en daarmee alle bewoners van een rijke voeding en met name een goede eiwitbron voorzien.

En het is lekker. Daarom zal zeewier steeds meer gegeten worden. Niet alleen in restaurants maar ook thuis.

Maar voor het zover is, wat kan je er eigenlijk mee. Als je het eten van zeewier ontdekt dan raak je niet snel uitgekeken. Het verveelt namelijk nooit. Er zijn zoveel toepassingen, bereidingen en combinaties mogelijk. Ikzelf ben na 20 jaar nog steeds niet klaar met ontdekken, laat staan dat het me verveelt. Zeewier daagt uit, wil uit de tent gelokt worden, is puur, zilt en nat. En houdt ervan om verleid te worden.

Zeesla kan makkelijk gevonden worden in en langs de Oosterschelde. Het mooiste en meest verse is natuurlijk het wier wat je zelf van de stenen snijdt. Aangespoeld weet je eigenlijk niet waar het vandaan komt, hoe lang het al in zee drijft op zoek naar houvast. Hier helpen je zintuigen uitstekend, kleur, geur en smaak vertellen je snel hoe laat het is. Ik weet niet of zeewater alleen een goede conservator is. Zeewier is gevoelig voor licht, temperatuur en golfstromen deze hebben allemaal invloed op de kwaliteit, smaak en textuur.

wortel-pompoensoep met zeesla

Recept

Wortel-pompoensoep met wilde zeesla met zijden tofu en cherrytomaten

Voor 4 personen:

 • 200gr Atlantica Verse Wilde Zeesla
 • 500gr wortel, in blokjes gesneden
 • 500gr pompoen, in blokjes gesneden
 • pimentpoeder
 • een pak zijden tofu
 • verse gember, geraspt of fijngesneden
 • olijfolie
 • cherrytomaten, gehalveerd

Zeesla goed uitspoelen in ruim water en proeven of het niet te zout smaakt. Anders een uurtje laten weken in koud water. Zeesla in de pan doen met de wortel en pompoen er op. Onder water zetten en ongeveer 40 minuten koken totdat de groente gaar is. Pureren. Piment en zout naar smaak toevoegen. Zijden tofu laten uitlekken in een zeef. En in grote blokken snijden. Bak de gember, op hoog vuur, heel kort in een wok met de olijfolie. Voeg de tomaten toe. Schudt een paar keer om en doe de blokken tofu er bij. Nog even laten bakken.

Serveer de soep met het tofu-tomatenmengsel er op geschept (zie foto).

P.S. Deze soep is het allerlekkerst de volgende dag. Zeewier houdt ervan op in alle rust zijn smaak ten toon te spreiden. (de topping dan de volgende dag pas maken).

Tekst en foto Agnes van Dijk

Nog een recept

Zeewier is goed te gebruiken in recepten waar een ziltje nodig is. De verschillende soorten kennen hun eigen smaak en textuur. Met zeesla kan je eenvoudig rolletjes maken a la Sushi en er iets in stomen; bijvoorbeeld een stukje witvis (wel in het seizoen!). Pak een fijn stuk witvisfilet, roer eventueel los, breng op smaak met peper en zout, maak een strakke rol met blad zeesla eromheen gewikkeld. Stoom een paar minuten in de oven of stoompan tot de vis gaar is, snij in stukjes en serveer met citroenbotersausje. (Mimi Eelman)

Foto's met dank aan de seeweedspecialist.com

Verzamelen: april t/m oktober