Pinksterbloem

Uit Wildpluk wiki
Versie door Ctamminga (overleg | bijdragen) op 11 feb 2021 om 12:40
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

De pinksterbloem (Cardamine pratensis) is een overblijvende plant die tot een halve meter hoog kan worden. De plant bloeit met lila tot roze bloemen. De kroonbladen zijn maximaal 18 mm lang. De plant heeft een wortelrozet. De bladeren zijn samengesteld. De deelblaadjes van het wortelrozet zijn kort en breed en vaak bochtig getand. De stengelbladeren zijn smal en lang. De kale stengel is hol, rond en soms iets kantig. De vrucht is een droge doosvrucht. Deze zijn bij de pinksterbloem smal en maximaal 5,5 cm lang.

De plant bloeit van april tot en met juni, maar meestal is eind april het hoogtepunt. De plant komt voor op zonnige tot licht beschaduwde plaatsen op vochtige tot natte grond.De plant bloeit in grasvelden, bossen en moerassen.

Toepassingen

De bladeren en de jonge scheuten kunnen rauw of gekookt worden gegeten. Ze zijn rijk aan vitaminen en mineralen; vooral aan vitamine C. De bladeren kunnen zowel mild als scherp smaken en kunnen aan een salade worden toegevoegd. De bladeren en scheuten worden in de lente verzameld. Bloemen en bloemknoppen zijn lekker pittig en kunnen rauw worden gegeten en geven een goede smaak aan salades.

Leuk weetje

Cardamine pratensis is de enige soort die officieel pinksterbloem heet. Daarnaast zijn er nogal wat planten die plaatselijk ook zo genoemd worden zoals dotterbloem, gele lis, margriet, boerenwormkruid, kievitsbloem, koekoeksbloem, waterviolier en korenbloem.

Recepten

Cocktail van geitenkaas en waterkers met een salade van pinksterbloem

  • 100 gram verse geitenkaas
  • 1 eidooier
  • 1 el olijfolie
  • 1 el room
  • een handvol waterkers
  • 200 ml basisbouillon
  • 1 gram agar-agar
  • handvol bladeren en bloemen van de pinksterbloem

Verwarm de bouillon en los er agar-agar in op, even doorkoken. Pureer de waterkers er met een staafmixer doorheen. Verwarm zacht de geitenkaas met olijfolie, room en roer de eidooier erdoor. Verdun eventueel met een klein beetje bouillon tot een mooie substantie. Doe het mengsel in een kidde, monteer één of twee koolzuurpatronen. Schud de fles goed en verwarm licht in water. Spuit het schuim in een glas en giet er snel de warme gelei over. Heb je geen kidde? Dan kun je quenelles maken van het geitenkaasmengsel. Quenelles maak je met twee eetlepels. Met één lepel schep je wat van het mengsel op de lepel. Met de andere lepel strijk je het af tot een ellipsvormig geheel. Koks scheppen het dan op de andere lepel en weer terug tot het een mooie torpedo is. Doe eerst de bouillon in het glas. Schuif daarna de quenelle voorzichtig van de lepel af. Garneren met blaadjes en bloemen van de pinksterbloem.

Uit: Michiel Bussink Lekker landschap, Smullen van bos & veld

Pinksterbloemenboterhammen

  • een handvol piksterbloemen
  • brood met kaas

Van pinksterbloemen ga je geen soep koken. De subtiele pracht, pittig in de mond, komt het best tot zijn recht als je de bloemetjes laat zien zoals ze zijn, ter garnering dus van soepen, salades en brood met kaas of drijvend in een glas karnemelk.

Uit: Michiel Bussink Lekker landschap, Smullen van bos & veld

Verzamelen: maart-juli