Japanse Kweeappel: verschil tussen versies
k (→Leuk weetje=) |
|||
Regel 9: | Regel 9: | ||
==Leuk weetje== | ==Leuk weetje== | ||
− | Kweeappel is de waardplant van bacterievuur, een | + | Kweeappel is de waardplant van het zeer besmettelijke bacterievuur, een plantenziekte. Ook andere soorten uit de rozenfamilie, zoals vuurdoorn, meidoorn, lijsterbes en mispel worden gemakkelijk aangetast. Daarom zijn veel meidoornhagen verwijderd en mogen mispels en kweeperen niet overal geplant worden. |
===Recept=== | ===Recept=== |
Versie van 17 feb 2021 om 09:28
Kweeappel is een winterharde struik die niet hoger wordt dan 2 meter. Hij doet het goed aan de waterkant en tegen muren. Is bestand tegen zout dat wordt meegenomen met de zeewind of met opspattend strooizout dat tegen de stam komt. De bladeren zijn getand en de rode bloemen zitten in trossen. Deze bloeien in april en mei. Kweeappels zijn geel of oranje en minder groot dan kweeperen. Afhankelijk van de soort 3-6 cm. Ze kunnen gestoofd of gekookt gegeten worden.
De meeste cultivars zijn hybrides onder de naam Chaenomeles x superba.
Japanse kweeappel is zuurder dan kweepeer en heel aromatisch. Ik heb een recept uitgeprobeerd met mispels. Die zijn juist zoet en een beetje wee van smaak. Het bleek een gouden greep.
Leuk weetje
Kweeappel is de waardplant van het zeer besmettelijke bacterievuur, een plantenziekte. Ook andere soorten uit de rozenfamilie, zoals vuurdoorn, meidoorn, lijsterbes en mispel worden gemakkelijk aangetast. Daarom zijn veel meidoornhagen verwijderd en mogen mispels en kweeperen niet overal geplant worden.
Recept
- 350 gr. Japanse kweeappelmoes
- 350 gr. mispelmoes
- 150 gr. suiker
Recept van Roel van Kollem.